Flór Gábor honlapja

 
 
Otthon Zene Képek Kontakt CD
 
     

Hangszereim

Harmonika

Kezdetben Hohner Piccolo, Blues és Marine Band herfliket fújtam. Első kromatikus harmonikámat még tizenhat évesen vettem, ez egy "The Chromonica" nevezetű, 10 lyukú hangszer volt. Ezután Super Chromonica 48-asra, majd Chromonica 64-esre váltottam. Később a Hohner Music Magyarországnak köszönhetően kipróbálhattam szinte az összes modellt, és így három típusnál kötöttem ki: a Toots Thielemans nevével jegyzett Hard Bopper-nél és Mellow Tone-nál, valamint a Super 64 X nevű négyoktávos modellnél. A Hohner képviselet megszűnése (tulajdonos-váltása) után az endorseri szerződésem befejeződött, de továbbra is maradtam a cég modelljeinél, egészen addig, amíg Pribojszki Matyi mutatott egy Hering 6164 Deluxe harmonikát, és annyira meggyőzött a hangszer, hogy egy jó darabig ezt használtam. Bár a hangszer nagyon jó, hiányzott az a feeling, amit a Thielemans modelek adtak, így visszatértem a Hohner modelekhez (Hard Bopper és Mellow Tone), majd újbóli endorseri felkérést is kaptam, amit örömmel fogadtam. Legújabb szerelmem egy Hohner Chromatic Meisterklasse, ami életem legjobb harmonikája, ezzel vettem föl 2009-es lemezemet is. Legújabb, 2013-as lemezemen a Meisterklasse mellett Hohner CX12-es harmonikákat is használtam néhány számban. Alkalmanként diatonikus harmonikát is használok, Hohner Anniversary Custom-ot és Hohner XB 40-et.

Gitár

Jelenlegi gitárom egy saját részemre egyedileg készült hangszer, Horváth Attila Hemü keze munkája. A gitár megközelítően pontos másolata Mario Maccaferri átal tervezett első Selmer gitárnak. Rezoboxos, rövid menzúrás. Amiben különbözik, hogy a nyakméret szélességében nem egyezik az eredetivel, valamint a felhasznált anyagok sem azonosak, különösen a test esetében, ami az én hangszeremnél nem a megszokott paliszander, rózsafa, hanem diófa. Ezen kívül egy Anton Sandner által 1991-ben készített egyedi archtop jazzgitárt használok még, főként olyan alkalmakkor, amikor nem manouche jazzt játszom.

Szaxofon

Altszaxofonom kezdtem, 1986-ban. Az egyetlen zeneiskolában tanult hangszerem. Az évek során játszottam alt, tenor, szoprán és baritonszaxofonon, különböző együttesekben és felvételeken (sőt, a Wee Dot lermezen még fuvolázom is). Utóbbi időben már csak a bariton maradt, és leginkább hobbiként, a másik két főhangszerem leköti az időmet teljesen. Fölfedeztem egy új találmányt is, a neve Xaphoon, alkalmanként ezt használom koncerteken, hangja a klarinét és a szaxofon között van, jópofa eszköz, de szintén inkább hobbi.